„A feladat hozza létre a tehetséget” – A TehetségDetekt szakmai nap margójára

A velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskolában került megrendezésre a második TehetségDetekt szakmai fórum a Baptista Tehetségsegítő Tanács szervezésében április 26-án.

A tehetségkoordinátorok szakmai közös gondolkodásának az iskola közege, tehetséggondozó szemlélete ideális közeget biztosított. Tóthné Benkő Mónika és Segesdiné Sárközi Anna jóvoltából megismerhettük az iskola tehetségprogramjait, majd kezdődhetett a közös munka.

A tehetséggondozás paradigmaváltása, a tevékenykedtetésben megmutatkozó erősségek mentén szervezett tanulási helyzetek fontosságának kérdésében mindenki beszámolt saját vagy intézményi jó gyakorlatáról.

A sokszínű tehetségtámogató munka támogatására, a tehetséggondozás tanórai megvalósításának segítésére a TehetségDetekt nyújtotta lehetőségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők ezt követően. Saját maguk kipróbálhatták a tehetségterületek önjellemzéses kérdőívet, pedagógusi visszajelzést adtak Adytól Puskásig művészek, sportolók, közszereplők erősségeire vonatkozólag, közösen derítettük fel egy osztályprofil alapján a közösség dinamikáját, értékstátuszait. A szakmai diskurzusban hangsúlyossá vált a Detekt működésének fő szempontja, mely szerint a cél nem a tehetséget azonosítani, hanem a tehetségfejlődés lehetőségeiről minél árnyaltabb képet adni a pedagógusoknak, ily módon az eredmények hozzájárulhatnak az optimális fejlesztő környezet kialakításához, mint például a differenciálás vagy az egyéni fejlődés támogatása.

A szakmai fórum teljes mértékben igazolta, hogy maga a feladat hozza létre a tehetséget, mert az építő jellegű eszmecserék és tapasztalat megosztások mellett számos innovatív megoldás született a közös gondolkodások eredményeként. Az óvodai adaptációjára is számtalan ötlet formálódott, a tehetségterületek szerinti feladatokban pedig a kreativitás minden területen megmutatkozott.

Zárásként minden résztvevő kiemelte, hogy a mindennapi munkaszervezéshez remek lehetőséget lát a Detekt használatában, és az egyéni tanulói mappa kialakításával a nyomon követés is elérhetővé válik, így a tehetségsegítés komplexitása és folyamatjellege is egyaránt teljesülhet.

Eredményes és élményteli napot zárhattunk, külön köszönet a vendéglátásért és a program megszervezéséért.

Kovács Mónika (BTST, szakmai vezető)

A program a Baptista Tehetségsegítő Tanács által elnyert NTP-HTTSZ-17-004 pályázati támogatás által valósult meg: